Na het succes van de Betuwse Leergang rond het boek ‘De namiddag van het christendom’– ruim twintig deelnemers uit diverse kerken en dorpen -gaan we het komende seizoen proberen, of een vergelijkbaar bovenplaatselijk en oecumenisch aanbod op voldoende deelname kan rekenen. Cursusleider is dominee Bram Bregman, ook in de Emmakerk intussen een vertrouwde verschijning als gastvoorganger.
Zelf schrijft hij onderstaande inleiding:
Heeft de kerk nog toekomst? Dat is een reële vraag na decennia van kerkverlating en kerksluiting waarvan het eind niet in zicht is. De kerk (katholiek en protestant) heeft in mijn ogen geen antwoord gegeven op de vele (grote) vragen van de moderne tijd. De kerk is mijn ogen verstard – in het willen vasthouden aan inhouden en vormen die veel mensen – jong en oud – niet meer raken en ontroeren. Gezien de grote problemen in de samenleving op persoonlijk gebied en in de politiek is het de hoogste tijd om open, vrij en zonder angst na te denken of het anders kan. De kerk heeft eeuwenlang een inspirerend verhaal en barmhartige zorg gegeven. Dat mag niet verloren gaan.
De inhoud van de cursus:
1e: De ontwikkeling van godsdienstig bewustzijn van ‘primitieve’ mythische religie, via bijbel naar nu, de 21e eeuw: leven in het tijdperk van de Geest.
2e: Waar gaat het God in de bijbel om? De theologie van Kuitert – Den Heyer – Drewermann – Levinas – Dorothee Sölle – Carel ter Linden.
3e: De ontdekking van de psychologie – wat betekent dit voor ons gods- en mensbeeld?
4e: Wat betekent vergelijking van oosterse godsdiensten met het joods-christelijke godsbeeld voor onze omgang met de natuur en de huidige klimaatcrisis (boek: Karen Armstrong – De heilige natuur, en Philipp Blom – de onderwerping)
5e: Kan de kerk gevoed door een ‘aardse mystiek’ (verwondering, dankbaarheid, vrijheid) transformeren tot een ‘levensschool’ van de liefde – Jezus achterna?
6e: Open gesprek over wat de nieuwe inzichten concreet (kunnen) betekenen als stappen naar een vernieuw de kerk.
We gaan uit van zes bijeenkomsten, waarin ik steeds het eerste uur een presentatie geef. Het tweede uur spreken we hierover door in groepjes, aan de hand van stellingen. Naast de cursus beveel ik het boek ‘Volwassen geloven en denken’ van Dirk van de Glind aan, om naast de cursus te lezen.
De data zijn:
- 24 sept – Tricht
- 15 okt – Deil/Enspijk
- 29 okt. – Culemborg
- 12 nov. – Tricht
- 3 dec. – Deil/Enspijk
- 10 dec. – Culemborg
Locatie: beurtelings in De Belder in Tricht, in de Dorpskamer in Enspijk en in de Open Hof in Culemborg.
Opgave vanaf heden en uiterlijk 17 september:
bram.bregman@kpnmail.nl (tel.: 06-36435901). Geef voorkeur aan voor een middag- of avondbijeenkomst. Of bij Henk Fonteijn, henkfonteyn@gmail.com (tel. 06-14230579).
Aan deelname is een deelnemersbijdrage verbonden, waarvan de (bescheiden) hoogte afhangt van het aantal aanmeldingen.